K&H logó

Miért Győr?

Győr a 18. században indult dinamikus növekedésnek a dunai kereskedelem fejlődésével. 1896-ban nyílt meg a városban a Vagongyár és az első világháború elött az Ágyúgyár is itt kezdte meg működését. A rendszerváltás után a hagyományos ipari üzemek hanyatlásával párhuzamosan megjelentek a városban a multinacionális cégek. Ez utóbbira példa az Audi is, aki győri motorgyárában több mint 11 000 embernek ad munkát.

A város ipari parkját az elmúlt évek során sokszor bővítették és mára több száz hektáros területen, több mint 13 ország vállalatainak biztosít területeket és irodákat, illetve több mint 7000 embernek ad munkát. A város szakképzése is, ennek megfelelően, jelentős mértékben megváltozott, hiszen fontos cél, hogy összeegyeztessék a helyi munkaerőpiaci kínálatot a befektetők igényeivel. A győri Széchenyi István Egyetem sikeresen igazítja képzéseit a helyi gazdasági viszonyoknak megfelelően és a térségbeli cégekkel együttműködésben több sikeres kutatási projektet és pályázatot is útjára indítottak már.

Győrben nyitotta meg kapuit a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, főként járműipari fejlesztéseire összpontosító „science center” is, ami egy többszintes interaktív központ, melynek célja hogy játékos formában kedveltesse meg a természettudományokat és műszaki tudományokat a látogatókkal.

Győr városának innovatív fejlődését több tényező is segíti és hajtja. Az önkormányzat, az egyetem és a térségben jelenlévő legnagyobb vállalkozások folyamatos együttműködésén túl, a város kedvező elhelyezkedése is előnyt jelenthet, hiszen Győr a Bécs, Pozsony és Budapest aranyháromszögében fekszik. Mindezek kedvező befektetési és működési célponttá teszik Győrt kisebb és nagyobb vállalkozásoknak egyaránt.

források: innovacio.gyor.hu, turizmus.gyor.hu, ipgyor.hu, uni.sze.hu, mobilis-gyor.hu